Recepty a Pečení

VÍTEJTE v sekci plné vůně Vánočního koření a máslových sušenek. Najdete zde rady a tipy pro pečení s našimi vykrajovačkami, recepty na všední i nevšední perníčky a spoustu dalších dobrot. Zároven si prohlédnete fotky, jak vypadají perníčky po upečení. 


NEŽ SE PUSTÍME DO PEČENÍ

Je dobré si připomenout pár rad na úplný začátek pečení. Ne na všechna těsta se hodí vykrajovačky se složitým vnitřním motivem - naznačením. Vhodná jsou těsta s nízkým obsahem kypřidel například perníčky s vynecháním sody nebo kypřícího prášku (nebo s menším množstvím), linecké těsto, máslové sušenky a další. Při tvorbě perníčků lze použít standardní těsto na jaké jste zvyklí (pokud se nejedná o extrémně jemné a mazlavé těsto), jen zredukovat množství kypřících přísad.


VYKRAJOVÁNÍ

PŘI VYKRAJOVÁNÍ dbejme několika zásadám. Těsto nevyválejme na úplně tenko, každé vykrajovátko si zkuste, zda je tloušťka správná. Před použitím jej řádně omoučněte a až následně vykrajujte. U vykrajovaček s obrysem a vnitřní částí je možné si na válu vykrojit obrys a vnitřní část obtiskávat až na plechu. Stejně tak řádně podsypte moukou vyválený plát. 

PŘENESENÍ NA PLECH

Při přenášení vykrojeného vzoru na plech použijme nejlépe nůž či jiný kuchyňský předmět jako podběráček zabráníme tak deformaci vzoru. Jakmile je těsto na pečícím plechu, již s ním nemanipulujeme. Můžeme po přenešení drobným štětečkem omést přebytečnou mouku. Ta se ale z většiny vsákne během pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě.

A MÁME HOTOVO

A JE TO! Po vytažení cukroví z trouby ihned potřeme slabou vrstvou žloutkem s trochou vody. Ideální jsou na toto mašlovačky z kachního peří, ale zvládne to i klasická silikonová mašlovačka. Perníčky po upečení krásně drží tvar, vzor je vidět a po potření žloutkem jsou krásně lesklé a k sežrání. 


MEDOVÉ PERNÍČKY - Základní recept

Budeme potřebovat:

400g hladké mouky, 110g cukr moučka, 1 čajová lžička vanilkové pasty, 1 vanilkový cukr (můžeme použít i cukr ochucený), 2 čajové lžičky perníkového koření, 2 lžíce medu, 50g kakao (nemusí být), 2 vejce, 125 g másla a půl lžičky kypřícího prášku

Postup: 

Vypracujeme hladké těsto a necháme min. 2 hod. odležet, můžeme nechat i přes noc. Pečeme na cca 180 C, cca 5-10 minut dle trouby. Vytahujeme, když jsou na středu měkké, ale již se neobtiskne prst. Horké potřeme žloutkem rozmíchaným ve vodě.

Pokud chceme vykrajovat tvary na sestavení perníkové chaloupky, necháme těsto trošku více upéct, aby jednotlivé kusy držely.

Před zdobením bílkovou polevou necháme pár dní odležet. 


MÁSLOVÉ SUŠENKY - Základní recept

Budeme potřebovat:

200g hladké mouky, 110g másla, 2vejce, 80 g cukr moučka, Trocha vanilky, další ochucení: citronový cukr, rum, mletý zázvor, skořice, káva apod.

Vše vypracujeme v hladké těsto a necháme v lednici 2 h odležet, následně vyválíme a vykrajujeme vzory. Pečeme na 170 stupňů cca 10 minut.